Check out this feature of our Eden-on-The-Park project. Published in Architecture Malaysia magazine 2018, Issue 6 2017. More pictures of the project here: https://idc-architects.com/project-page/active-retirement-living-arl-resort-kota-samarahan-sarawak/

Situated in the scenic state of Sarawak, Eden-on-The-Park provides facilities that are designed to be age-friendly with amenities that encourage community living and social interaction amongst senior citizens.

Eden-on-The-Park Residences at Kota Samarahan is the first Integrated Senior Lifestyle and Care Residence Resort facility in Malaysia. It is aimed at retirees who wish to live in a resort-like environment. Set amidst seven acres of parkland and a lake, the development consist of a 14-storeys luxury apartment tower, single-storey villas and upmarket nursing home.

Providing suitable accommodation and care for an ageing population is a growing issue in many countries today. Developing countries such as Malaysia are now facing a dearth of viable residential options for people over the age of 60. den-on-the-Park focuses on strategies that allow seniors to decide their own living conditions for their golden years in a single locale. The facilities are designed to be age-friendly with amenities to encourage community living and social interaction for the active and healthy while also providing nursing care for those who need it in a standalone facility within the same community. 104 senior-friendly apartment units are specially designed in a 14-storey residential tower, while 14 units of single-storey villas cater to tenants who prefer living at ground level. The units are all designed as two-bedroom dual-key units, where one bedroom can be rented out as separate studio for additional income or in the case of downsizing. Spaces are designed with senior mobility in mind, generous circulation, minimised floor level changes, and placement of emergency call buttons in common areas such as bedrooms, living spaces and kitchens.

 

For the common areas, a special effort was made to create a resort-like atmosphere, with lush landscaping, a 50m-lap pool, a gym, and a cafe with a bar and kitchen. As senior prefer am active social life, the care residence is designed with ample common areas for socialising and recreation. The lift lobbies and circulation area laid out and managed in a way that they serve as pubic spaces for seniors to interact with each other. Every fourth-floor lift opens out into a strategically placed landscaped sky garden with seating.

The fire escape stairs are veiled in a layer of vertical greenery, which not only further enhances the garden setting but has also created opportunities for hobbyist gardeners to cultivate fruits and vegetables as part of their physical recreation. In addition, this development, which is centred on manmade lake and wetland park, provides additional recreational opportunities for the residents.