hny-1024x629
It has been another great year at IDC – DesignEast. Apart from completing several projects and getting features in magazines, we have also conducted numerous trips and activities with the team, cultivating a healthy, energetic and creative culture and environment for a strong and happy team to offer quality services to our valued Clients and business partners.

Here’s a recap of our 2014:

January – March

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Trip to Bako National Park in February

PS-House-dining-1-1024x629Completed a renovation project which was later featured in Architecture Malaysia Magazine.

AM-feature-DE-PE01a2-1024x628

Read about it here: 

http://www.idc-designeast.com/happenings/architecture-malaysia-feature-2014/

idcbfast005

Breakfast at IDC continues every fortnight on Wednesdays throughout the  year

April – June

20140430_184808

Rat Race, Kuching 2014 where we ran 4km in work attire!

name cards

We did some re-branding.

DSC_1384

Trip in June to KL for DATUM 2014 which inspired us and opened our eyes to the design possibilities of now and the future.

July – December

web-1024x629

We revamped our website

Tuesday Runs

We started Tuesday jogs around the city

Diwali02

We celebrated Deepavali with a true-blue Indian colleague straight from Chennai, India.

blog-decc03-websize01-668x1024

We saw the launching of Cafe Cafe, Song Plaza in November. Read about it here:

http://www.idc-designeast.com/happenings/congratulations-cafe-cafe/

039

We organized another trip to Sematan

DSC_8637-edit-1024x743

Completed an extension project to a primary school

secretsanta

And finally, celebrated the holiday season with Secret Santa!

Thank you for being part of our growth, we wish everyone an exciting year ahead!

See you next year!

In October, the team headed to Palm Beach Resort, Sematan for a weekend trip!

001The organizers packing up the goodies into our fancy ride.

002

Got to Palm Beach Resort, Sematan by noon.

003

Our accomodation

004

005

DCIM102GOPRO

Rented some bicycles and explored Sematan town!

DCIM102GOPRO

At the jetty.

010

Old pretty building.

DCIM102GOPRO

Entrance of the resort!

012

“Shark Boy and Lava Girls”, said Janani.

014

Then we chilled out by the beach.

015b

The night activities consisted of Black Jack with peanuts as money,

016

and munching on delicious barbecue prepared by Janggu!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

The next day, we all headed to the beach in the morning for some team-building games!

019

First game got us dancing around with baloons on our feet.

020

2nd game was sort of a relay of tasks.

021

Flying Mic!

022

They were 2nd place :p

DCIM102GOPRO

Quick picture before the final game! Sand architecture! We’re supposed to grab 3 pails, head back to our teams and build the tallest awesomest sand castle of all in 20 minutes.

026

One of our interior design projects has recently been featured on Architecture Malaysia magazine: Vol 26, Issue 6, December 2014.

The project was an interior design done to a double-storey bungalow on Crookshank Road. More pictures on the project here: Interiors for Detached House, Jalan Crookshank

AM feature DE-PE01a

 click to enlarge

AM feature DE-PE01b

A sustainable living quarter with a sleek timber interior complements its natural, green surroundings.

The house is nestled within a residential neighbourhood close to the city centre, surrounded by mature trees and natural vegetation. Considering its close proximity to the city centre, the site’s unusually tranquil environment is a boon for the owners who decided to build their first house in Kuching for their growing family.

After construction had commenced, Integrated Design Consultant was approached to design the interiors of the house with a focus on the living and dining areas, kitchens, family room and bedrooms. The brief called for the designer to create a cosy living environment that complemented the architecture as well as provide storage for their burgeoning book collection. One of the distinct architectural features of the house is a ramp that connects the ground floor to the first floor – giving the owners a bird’s eye view of the natural surroundings as they travel along the ramp to the upper floor. The house is also designed to be sustainable and utilises metal screens and timber louvres to encourage natural cross ventilation throughout the house at all times. Natural light is a constant feature in the house as there are ample windows in all the habitable spaces of the house, minimising the use of artificial lighting during the day.

Inspired by the slope of the ramp that connects the house on both levels as well as traditional Chinese lattice screens, the designers utilised the wall between the ramp and living space to build custom-designed shelves for the owners’ books that still enables natural light and cross ventilation to flow throughout the house. The shelves not only serve the purpose of providing storage for the owners’ book collection – they form screens, room dividers, and divans for reading on. They also enable family members to interact with each other even when they are in different parts of the house, as the ramp is a transition space that links the living areas on the ground floor to the family room and bedrooms upstairs.

The designers decided on a restrained palette of materials in order to complement the sleek, modern lines of the architecture. They were carefully chosen to balance the harmony between the architecture and the interiors and require minimal maintenance for the owners, who wanted the house to complement its natural surroundings. Raw plywood and teak floorboards are used extensively throughout the house not only to create a striking contrast to the white-washed walls, but also to show how humble materials can create sophisticated architecture and interiors. Both fixed and loose furniture was detailed out of local ‘Lala’ timber plywood in keeping with the minimalistic aesthetic as well as for its honey-blonde colour and fine grain. The use of special plywood also dispensed with the need for additional interior finishes.”

Special thanks and well done to all those who worked on the project, namely Tina, Chloe, Martin, Jenny, and Justin who helped to take the final photos.

congrats cafe cafe - IDC

We celebrate the Grand Opening of Café Café, Song Plaza on 28th November 2014!

blog decc03-websize02

We were approached to design a new outlet for Café Café, a popular local eatery, at Song Plaza, Brighton Square, a commercial hub filled with F&B outlets in Kuching.  The 170m2 space had an odd-shaped, irregular layout that proved a challenge to provide the maximum number of seats that the clients requested. There was also a 750mm wide square column in the centre of the space and there was very little window frontage at the main entrance. However, on the plus-side, the space had an exposed tall ceiling soaring 4.6 metres high that we knew we could take advantage of in order to complement the nature of the restaurant.

blog 20141113_115307edits

One of the most important aspects of the renovation was to create an interesting frontage that could capture pedestrian’s attention as well as to create a recognizable façade. Due to the minimal glass frontage, we designed a series of colourful, timber louvre screens that were finished with a special painting technique to give the screens an ‘aged’ by-forgotten era look. For the interiors, we decided to go with an industrial-chic aesthetic tied with a ‘school canteen’ concept for diners to reminisce the communal and playful spirit of a school dining hall. Dangled from the ceilings are ‘paper planes’ folded from recycled newspaper metal plates that appear to fly and soar in the air, contributing to the ‘tongue-in-cheek’ atmosphere of the restaurant.

blog decc03-websize01

We took advantage of the wall with the longest and largest surface area; creating diner-style banquette seats and a feature wall composed of painted mild steel plates, painted PVC pipes cut to custom sizes, expendable mesh screens, and painted metal plates made into letters that spelled ‘Café Café’. The rhythmic and repetitive elements of the feature wall combined with subtle back-lighting were inspired by the idea of old billboard signs against a backdrop of architectural building elements.

One of the most distinct elements of the space was a huge column in the middle of the dining area. We decided to use this as a design advantage by encasing it with a series of circular metal screens and shelves and designed a communal dining table around it. The result is a focal point in the middle of the dining space that draws guests there. Interestingly enough, it is currently one of the most popular tables in the dining space.

blog decc03-websize04

Centred around the idea that food brings people together, we see this project as a way to combine playful design elements with humble, unexpected materials to create interiors that are both sophisticated and cozy at the same time.

We hope the space managed to pleasure more of your senses than just  your tastebuds!

decc03-websize03

blog DSC_7792edits

For more on what’s Happening at IDC | DesignEast, click here: http://www.idc-designeast.com/happenings/

For more of our Projects, click here: http://www.idc-designeast.com/projects/

Happy Diwali sharp

Happy Diwali!

Not having Deepavali as a public holiday in East Malaysia didn’t stop us from celebrating the beautiful festival of lights! Having a creative architect-colleague straight from Chennai, India made sure we had the most colorful one!

Diwali03

The Rangoli at IDC | DesignEast Office’s entrance that Janani stayed back after hours to complete!

Diwali01

We decided to go to Amah’s Curry House on Deepavali Day itself for lunch to find out the restaurant was closed for business as they were having a Deepavali Open-House. Instead of telling us to come back next time, the most gracious host warmly invited us to join them and have all his delicious food. Yes, so many of us thick-skinnedly ‘crashed’ someone’s party, and it was awesome! Loved their traditional outfits too!

Diwali06

Most of us in the office dressed up for the occasion, but we didn’t have the chance to take a picture of our traditional clothes. So here are our faces and shoulder areas that sort of shows hints of traditional flavor. heh.


A few of our lovely ladies.

ys

And some pictures of the Rangoli making process!

Hi Janani!

Diwali05

Hardworking Janani and Azizah

Diwali02

Lit up Rangoli

Pictures by:

Amily, Azizah, Daphne, Janani, Yon &  Zhann

At:

IDC-DesignEast Office & Amah’s Curry House

book3

In June, the Design Team went to Kuala Lumpur for the Kuala Lumpur Architecture Festival’s DATUM:KL Event in conjunction with the 16th ASIAN Congress of Architects. The theme this year was, “Rejuvenation”.

Datum1We enjoyed 48 hours of pure indulgence in design inspiration throughout the day and on food and shopping at night.

wolo 1The beautifully decorated wall at the reception of Wolo Hotel made of plastic utensils.

Staying at the heart of the city was a plus for morning walks (only our diligent director did that though) and spending the evenings exploring the various food places.

DSC_1599The Team with our breakfast at Tous Les Jour before walking to Kuala Lumpur Convention Centre for the event.

datum2The Team going through the Events’ Handbook.

DSC_1384A group picture of the team with freebies from Lysaght.

It was a rejuvenating experience indeed!

 


Post contribution:
Content: Excerpts from Janani’s Heyday Journal
Pictures: Justin & Daphne